Selecteer een pagina

Kosten advocaat scheiding

Wilt u weten wat de kosten voor een advocaat zijn als u kiest voor een scheiding? Dan is het goed om te weten dat de kosten erg laag zijn als de scheiding via de Echtscheidingswinkel wordt aangevraagd, omdat er lage tarieven worden gehanteerd. Daarnaast is het mogelijk om een subsidie te ontvangen om de kosten te drukken. Bij ScheidingsWinkel kunt u terecht voor al uw vragen over scheiden.

Wat zijn de kosten voor een advocaat als u kiest voor een scheiding?

Als de scheiding wordt aangevraagd via de rechtbank, dan heeft u met een paar soorten kosten te maken:

 • Griffierecht
  Dit zijn de kosten van de rechtbank, voor het behandelen van de scheiding. Jaarlijks worden deze aangepast. De gegevens kunt u vinden op de betreffende site van de rechtbanken: www.rechtspraak.nl
 • Kosten mediator

De mediator kunt u zelf kiezen, evenals het tarief dat u kunt afspreken. Vaak is het beter om een vast bedrag af te spreken, in plaats van een uurtarief met open einde.

 • Kosten advocaat
  Ook de kosten van de advocaat kunt afspreken, net als die van de mediator. Veel mediators zijn ook advocaat, met het voordeel dat u minder kosten heeft en de procedure ook sneller verloopt.
 • Eigen bijdrage
  Als u een laag inkomen en vermogen heeft, dan is subsidie mogelijk via de Raad voor Rechtsbijstand mogelijk. Een eigen bijdrage is dan nog wel verschuldigd. Deze eigen bijdrage komt in de plaats van de kosten van de advocaat of mediator. Lees hier meer over de eigen bijdrage via de Raad voor Rechtsbijstand.
 • Kosten van uittreksels
  Van het huwelijk of van het geregistreerd partnerschap en van de kinderen, zijn uittreksels noodzakelijk. Meestal kosten deze €10,- per uittreksel.

Stel al uw vragen op ons forum

Wanneer u gaat scheiden, komen hier vaak heel wat vragen bij kijken. Wat zijn de kosten voor de advocaat bij een scheiding? Wat gebeurt er met de kinderen? Hoe werkt de procedure? Het is belangrijk dat al uw vragen beantwoord worden. Daarom bieden we een forum aan, waar u terecht kunt om uw vraag te stellen aan een expert of om een gesprek te starten met lotgenoten.

 

Interessante pagina’s

Is dit niet wat u zoekt?

Stel dan uw vraag op het forum of anoniem aan een adviseur!

Persoonlijk antwoord
Gecertificeerde professionals
Veel gerelateerde vragen
Vrouw voor vragen

Video tip!

Bekijk de korte YouTube filmpjes over de verschillende onderwerpen

Wij beantwoorden jaarlijks rond 8000 vragen over scheiden en alles wat met een scheiding te maken heeft, zoals afspraken over een ouderschapsplan, verdelen van schulden en afspraken over de alimentatie. Van een aantal meest gestelde vragen, tref je hier de antwoorden aan.